Artikel in Reaal – Rijkdom zit hem in je gezondheid

Silvia Koning is niet iemand die zomaar opgeeft. De Noord-Hollandse ondernemer is een vechtster. Maar een chronische, ongeneeselijke ziekte dwong haar in 2007 haar goedlopende kledingzaak in Purmerend op te geven. Na veel onderzoeken bleek de boosdoener sarcoïdose: een zeldzame aandoening van de longen. De zwaarste vorm. Nu, 10 jaar later, laat ze zien hoe ze ondanks alles haar passies kan blijven volgen.

13414657_1103398009701266_1570137543_n

De waarheid vastleggen is een must voor verandering

 De tips van Silvia

Handig om te weten

 • Blijf doen

  “Met mijn kledingwinkel heb ik de tijd van mijn leven gehad. Eigen baas zijn, op eigen kracht iets van je leven maken. Dat geeft enorm veel voldoening. Dus de geleidelijke gang richting volledige arbeidsongeschiktheid was z­waar. Voor mij en mijn gezin. Soms moest ik wel 60 keer per jaar naar het ziekenhuis. Ondanks alles ben ik blijven knokken. Blijven doen. Vrijwilligerswerk. Fotografie. Mijn advies: blijf je passies volgen, wat er ook gebeurt. Dat geeft je energie.”

 • Sluit als ondernemer altijd een AOV af

  “Het was mijn vader die me op mijn hart drukte: sluit een arbeidsongeschiktheids­verzekering af als je gaat ondernemen. Hij zat in de verzekeringen, dus hij wist waar hij over praatte. Kende de verhalen. Ondernemers zijn optimisten. Ze gaan ervanuit dat ze met hard werken alles kunnen overwinnen. Maar met je gezondheid werkt dat niet zo. Je weet nooit wat je overkomt. Dus als je slim bent, neem je daar geen risico’s mee.”

 • Zorg dat je kan blijven wonen

  “Spullen zijn maar spullen, je kunt altijd wel af met minder. Maar zorg dat je kunt blijven wonen, want een dak boven je hoofd is de basis van alles. Ik heb me verzekerd voor een bedrag dat het mogelijk maakt om mijn hypotheek te blijven betalen. Zeg je verzekeraar dus wat je wilt verzekeren en vraag hem om advies. Zie het als een netto uitkering waarvan je je huis kunt blijven betalen.”

 • Financier je AOV mee

  “Het zal je maar gebeuren dat je na jaren hard werken als zelfstandig ondernemer op straat staat. Je hebt geen recht op een uitkering. Het gebeurt. Maar dit kun je voorkomen. Als je een lening afsluit bij de bank, financier dan de premie van je arbeidsongeschiktheids­verzekering mee. Ja, je betaalt een beetje meer, maar je krijgt er zekerheid voor terug. Rijkdom zit niet in geld. Het zit in je gezondheid.”

Het verhaal van Silvia

                                      Rijkdom zit niet in geld. Het zit in je gezondheid.

                                Auteur Bas de Rue – Tappan Communicatie voor Reaal

Schermafbeelding 2018-04-04 om 14.39.31

 

YOU TUBE ADVIES: Doe iets…het kan ook jou overkomen!