Begrijp de pijn.nl

Wat gaat een week toch snel voorbij…..! Is het omdat ik ouder word of ben ik al aan het aftellen…..Ik weet het ff niet!! Hoe is dat bij jullie? Ik zit me net te bedenken dat ik jaarlijks meer in het ziekenhuis kom dan waar elders ter wereld! Ook de afgelopen week ben ik er weer een aantal keren geweest en donderdag had ik een afspraak bij de revalidatiearts in het Waterlandziekenhuis. De arts vroeg hoe het nu met me gaat? Een paar maanden geleden was ik voor het eerst bij haar maar werd mij verteld dat ik eerst tot rust moest komen en leuke dingen moest gaan doen…..! En dat we elkaar over een paar maanden weer zouden gaan zien. Ik meld haar dat het na omstandigheden redelijk goed met me gaat en vertel haar het verhaal over de man made fibers. En sinds  ik dit weet vallen er een boel puzzelstukjes op zijn plaats en ben ik deels aan een verwerkingsproces begonnen. Sarcoidose (mijn autoimmumziekte )zal altijd in mijn leven blijven maar het is nu de kunst om de balans en structuur in mijn lichaam en geest terug te krijgen.

FullSizeRender 4

Elke dag loop ik tegen dingen aan waar ik geen antwoord op heb en als ik mijn hulpvraag neerleg bij individuele instanties krijg ik altijd weer hetzelfde verhaal te horen….!! Vandaar ook dat ik ruim een half jaar geleden door de internist bij deze poli terecht ben gekomen, Revalidatie & Therapie!

Als je elke dag met pijn in je lichaam opstaat en weer naar bed gaat denk je op een gegeven moment dat het bij je hoort. Je leert er mee leven ….maar ik kan je vertellen dat het nooit went….! Bij de pakken neer zitten zit er gewoonweg niet in……en dat past ook niet bij me zeg ik tegen haar. Na een aantal persoonlijke vragen stelt vraagt ze aan mij wat ik vooral nodig heb? Ik beantwoordt haar vraag met lach…..“een sponsor en een manager”!

 

FullSizeRender 3

Het is even stil en staat ze op, geeft me een lijst met vragen die ik op mijn gemak thuis mag invullen en ze vraagt of ik ook dit filmpje eens wil zien op You Yube over Begrijp de Pijn .nl .  

Het filmpje gaat over de hypergevoeligheid van het zenuwstelsel…met andere woorden ….”ik heb een complex lijf”! Pijn heeft een grote impact in mijn leven omdat mijn gedachten en emoties mijn zenuwstelsel dus zo beïnvloeden dat dit weer een sterk effect heeft op mijn stemming en stressniveau

En ja heel herkenbaar dit ….en daarom is er ook besloten dat ik dit revalidatieprogramma ga volgen om te proberen de stress zo waar te verminderen en mijn zenuwstelsel tot rust te brengen waardoor ik mij weer prettiger zal gaan voelen en de pijn zal gaan verminderen. Dit gaat mijn hoofddoel worden voor de komende maanden…..en wordt er voor opgeroepen! Ik hoop wel dat mijn therapie met Dr Rossi ook door kan blijven gaan….! Ik begin met het invullen van de UCL lijst (Utrechtse Coping Lijst, een BDI lijst, een PCS lijst, een klachtenlijst, een Hads nl en Pain Disability Index lijst in. Ik lees rustig de revalidatie factsheet door over het ontstaan van chronische pijn en dat het een ingewikkeld proces is…maar daar was ik gelukkig al achter…! En inderdaad komt dit omdat verschillende factoren er invloed op hebben.


Het biopsychosociaal model noemt 3 factoren die van invloed zijn bij pijnklachten, namelijk biologische (lichamelijke), psychishe (mentale) en sociale (omgevings) factoren. Bij kortdurende pijn gaat het vooral om de biologische factoren. Bij langdurige pijn en bij de beperkingen die dan ontstaan in de dagelijkse activiteiten, spelen vooral psychische en/of sociale factoren een rol. Iemand die vooral perfectionistisch of gevoelig is voor stresssituaties, kan eerder chronische pijnklachten ontwikkelen dan iemand zonder deze kenmerken. Wanneer je niet toegeeft aan deze pijn en je slaat je er steeds weer doorheen bestaat dus het risico dat je niet goed herstelt en je overbelast raakt!! That’s All about me….! 

Herken je ook een aantal van deze belangrijke punten…raadpleeg dan eens je arts…..voordat het te laat is…! 
 

FullSizeRender 5

Deze ingewikkelde samenhang van factoren bij Chronische pijn vereist dus een zorgvuldige analyse en behandeling door een multi-disiplinair team. Alleen dan zijn problemen in onderlinge samenhang te beoordelen en worden behandelingen op elkaar afgestemd dan een plaats van zelf maar een beetje aan te modderen….! Pijn revalidatie blijft dus maatwerk ook voor mij…..en misschien ook voor jou!

With love Silvia