Blue Monday Depressiegala 2016

Schermafbeelding 2016-01-21 om 17.17.30.png

Gisteravond keek ik naar het programma van Eva Jinek. Daar vertelde o.a Karin Bloemen ook over haar Burn-out periode. Zij zet zich mede in voor het depressiegala 2016.

Schermafbeelding 2016-01-21 om 18.44.40.png

Samen sterk zonder stigma

depressiegala is een uniek initiatief geïnitieerd door twee psychiaters, Esther van Fenema en Bram Bakker en een professionele behartiger van patienten belangen, Mariëlle Horsting.

Depressie is een ziekte die 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen ergens in het leven treft en op dit moment lijdt ruim een half miljoen Nederlanders aan een depressie! Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die getroffen is door een depressie. Het goede doel van het Depressiegala is een project voor jongeren over depressie. In Nederland heeft 5 % van de jongeren tot 18 jaar, ongeveer 175.000, een psychische aandoening. Veel jongeren blijken zich ervoor te schamen, maar met dit depressiegala willen zij helpen het taboe op depressie te doorbreken. Een goed initiatief want dit is een groeiend probleem, maar volgens mij is de belangrijkste kernvraag: Hoe komt het dat jongeren en 40 plussers psychische klachten, een burn-out of een zware depressie krijgen?

Schermafbeelding 2016-01-21 om 17.16.47.pngPresteren

Iedereen moet tegenwoordig nog beter presteren, steeds meer produceren en meer en meer bijleren…! Want als je niet aan deze verwachtingen voldoet wordt je nooit succesvol mits je uitzonderlijk getalenteerd bent of een unieke gave blijkt te bezitten. Sommige bedrijven en scholen hanteren zelfs “Het stoplicht ” als dagstart. Zij beginnen elke werk of schooldag met de vraag: Welke kleur ben je vandaag? Ben je rood, geel of groen. Zo krijgen managers en leerkrachten meer inzicht in de gevoelswaarde van hun werknemers of leerlingen zeggen ze. Maar daar heb ik persoonlijk mijn twijfels over. Mijn eerste gedachten bij dit soort praktijken is Russisch Roulette. Werkdruk en verwachtingspatronen op bepaalde groepen mensen worden op deze manier gemanipuleerd en ingezet om nog beter te presteren. Een trieste ontwikkeling vind ik dit. Ik ben juist van mening dat een manager of een leerkracht juist moet gaan vastleggen waar iemand zijn kracht ligt en hier zich verder in laat ontwikkelen. Zit iemand niet op de juiste plek ga er dan voor zorgen dat iemand wel de juiste baan of opleiding gaat volgen. Hoe vinden toekomstige jongeren straks een plek op een overvolle arbeidsmarkt als ze geen HBO studie of bij een dure particuliere instelling zijn afgestudeerd?

Verzwijgen

Veel mensen verzwijgen hun klachten omdat ze bang zijn. Bang voor hun omgeving, bang voor hun baan of voor hun omgeving. Ze denken het zelf wel op te kunnen lossen door maar door te gaan, het weg te lachen of nog harder door te werken. Persoonlijk heb ik gemerkt dat goede hulpverlening voor deze problematiek niet echt voor handen is. (In juli 2015 ging bij mij letterlijk het ligt uit nadat ik twee jaar lang van de ene instantie naar de andere instantie hopte). Lees hier mijn verhaal.Instanties waar ik aanklopte wilde wel naar mijn verhaal luisteren a €60,00 per uur maar niemand bleek concreet iets voor mij te kunnen beteken. Mevrouw Koning, u heeft een eenzaam probleem was uiteindelijk het antwoord en slotconclusie en daar moest ik het mee moest doen. Mijn heftige life & health events, overbelasting en het onvermogen om flexibel met stress of veranderingen om te gaan hebben  een belangrijke rol gespeeld bij het ontwikkelen van mijn depressie.

Genetische aanleg

Soms is genetische aanleg een belangrijke factor om een depressie te ontwikkelen, iets wat je vaker terug ziet bij mensen die familieleden hebben die aan een depressie lijden. Mannen schijnen vaker een depressie te krijgen dan vrouwen. Op dit moment lijdt ruim een half miljoen Nederlanders aan een depressie en iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die getroffen is door deze ziekte. Desondanks blijft het voor velen een mysterieuze aandoening maar wat wel voor veel onnodig veel leed zorgt. De campagnes voor kanker,hartaanval of een beroerte zorgen al voor effectieve mediacampagnes. 

Loslaten

Heb je ook last van een depressie of burn-out ga dan dingen loslaten en meer voor jezelf gaan zorgen. Gezondheid is te koop door te bezuinigen op je eigen energie, alles van je af te schrijven, gezonder, bewuster en eenvoudiger te gaan leven. Bij mij is inmiddels overtuigend aangetoond dat naast loslaten, het toevoegen van een klein pilletje,( amitriptyline ) meer aandacht voor mijn eigen health & lifestyle, de stressreductie van groot belang is geweest in ‘de strijd’ tegen depressie.

Bij een hoge bloeddruk vinden we lifestyle-adviezen vanzelfsprekend, maar als je deze symptomen niet hebt kunnen veel professionals hier niet goed mee om gaan en krijg je vaak ten onrechte het gevoel je dan niet serieus wordt genomen. De vele hervormingen die te snel zijn doorgevoerd vanuit de politiek en bedrijfsleven hebben de weg van simpelheid totaal geblokkeerd en is er een doolhof van macht en bureaucratie ontstaan waar vooral de elite zich achter verschuilen en wij het nakijken hebben.

Wil jij ook de oorlog aan depressie verklaren ga dan naar het allereerste Depressiegala ter wereld op Blue Monday, 25 januari 2016 in Amsterdam.

 

Succes en ik hoop dat dit blog iets bij je losmaakt.

With Love Silvia

 

 

Een gedachte over “Blue Monday Depressiegala 2016

  1. Echt een interessante review, dat het genetisch bepaald is heb ik ook gehoord. Heel veel sterkte aan al die lieve mensen die depressief zijn, het moet een verschrikkelijke ervaring zijn en vermoeiend lijkt ons!

    Like

Reacties zijn gesloten.