Prikkel de Koopknop

Ik lees vanmorgen een bericht dat er miljoenen aan V&D cadeaubonnen in omloop zijn en verbaas me waarom dit concern niet eerder iets heeft gedaan met een marketingaanpak van deze cadeaubonnen. Dit had de verkoop van producten en het vertrouwen van de consumenten zeker goed gedaan.  Gemiste kans V&D!

De retailwereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

Een tijd geleden heb ik een geweldig gesprek gehad over het nieuwe ondernemen met Martine Pronk. Zij werkt als Operational Manager bij Zuiver Meubelen in Westzaan. Zuiver is een populair Nederlandse label met een grote collectie van vriendelijk geprijsde meubels met ontwerp waarde. Alle producten zijn zorgvuldig geselecteerd en ontworpen door het Zuiver design team naar de laatste trends. Altijd vol van kleur, lef en de beroemde Zuiver twist. In korte tijd is het merk uitgegroeid tot een van de belangrijkste merken op gebied van interieur design. Van Zuiver verlichting tot meubels en woonaccessoires. Martine attendeerde me op het boek Ontwikkel de Koopknop geschreven door Carin Frijters. Ik heb het direct gekocht en ik moet zeggen het is echt een geweldig boek voor ondernemers maar ook voor consumenten zodat zij op een andere manier naar retailers gaan kijken.

 

Zuiver meubels Westzaan

Zuiver meubels Westzaan

Internet of niet: De fysieke winkel zal altijd blijven bestaan allen de spelregels veranderen in een rap tempo. Wij, als consumenten hebben tegenwoordig weinig tijd en stellen hoge eisen. En als winkelen “geen feestje” is dan bestellen we dus gewoon en gemakkelijk online. Je moet als retailer gewoon elke dag slingers gaan ophangen. Verleiden, Verkopen en Verbinden zijn de 3 belangrijkste kernwaarden voor een voeren van een succesvolle onderneming. Deze kernwaarden zijn zo ontzettend belangrijk voor je organisatie. Ze verschaffen houvast aan mensen en houding en gedrag worden erdoor bepaald. In dit boek komt alles aan bod, van klant tot concept, van retailstyling tot retailmerchandise. Met veel inspirerende voorbeelden om jouw als ondernemer.

Prikkel de Koopknop is een musthave voor iedereen met die met passie wil ondernemen en ik heb in mijn blog de 10 belangrijkste punten met een samenvatting voor je opgeschreven en hoop dat je er iets mee kunt doen in het nieuwe jaar met veel goede voornemens.

Prikkel de koopknop

Prikkel de koopknop

1.Ken jij je klanten?

Samenvattend is dat de klant centraler moet staan omdat de klant geen rationeel handelend wezen is maar juist gestuurd wordt door onbewuste processen. Zorg voor onderscheid en bied passende belevenissen.

 

Shoppen is de zin van leven

2.Wat verkoop jij aan wie, met welke naam en welke houding?

Samenvattend is dat het belangrijk is aan wie je wat verkoopt die behoort tot jouw doelgroep en een indentiteit heeft met het aanbod van jouw producten of diensten met een visie op de markt en de klant.Goede retail merchandising verrast en verwondert.

3.Geef jij je concept handen en voeten?

Samenvattend is dat je de winkel op een speciale manier moet verpakken om fysiek contact met je klant te krijgen. Probeer elke 3 jaar een andere styling aan je winkel te geven waardoor je klant weer een reis maakt in de winkel. De winkel moet een prettige ontmoetingsplek gaan worden met hotspots en focus punten. Flexibiliteit is dan ook een van de belangrijkste basis voorwaarde voor succesvol ondernemen. Verras de klant voordat hij jouw verrast.

Anthropologie

4.Verkoopt jouw artikel zichzelf?

Samenvattend is dat het artikel verkocht gaat worden door een soort van verleiding en verbinding maar wel met een juiste inzet.

5.Zie jij door de technobomen het bos?

Samenvattend is dat met nieuwe technologieen, afzonderlijk of met elkaar  kunnen worden toegepast om meerwaarde te creeren. De klantenreis en het vrijblijvend beinvloeden en optimaliseren hiervan gaar door alle diciplines van organisaties heen.

FullSizeRender 8

6.Zorg jij ervoor dat de klant eenvoudig kan navigeren?

Samenvattend is dat wanneer de klant eenmaal binnen is en hij makkelijk kan navigeren  waardoor hij met de informatie en inspiratie makkelijker een koper kan worden. Een mooi voorbeeld is de werkwijze van Ikea. Rust Regelmaat en Opval waarde zijn heel erg belangrijk voor het oog.

 

Ikea

Ikea

7.Weet jij dat je door licht je lekkerder kan voelen?

Samenvattend is dat licht emotie te weeg brengt dat onbewust je koopknop prikkelt. Daarom is dit een belangrijke post om in je begroting mee te nemen. Licht wordt namelijk gebuikt als de winkel en de producten aan te lichten, maar ook voor accent en sfeer creatie. Ook is flexibiliteit in een lichtplan van levensbelang om op ieder moment bij elke layout de juiste lichtbehoefte in te vullen.

FullSizeRender 10

8.Weet jij dat 80%van de zintuiglijke beleving gaat via de ogen?

Samenvattend is dat De kracht van kleur en De kracht van de juiste styling enorm groot is op het koopgedrag van mensen. Kleur prikkelt zowel bewust als onbewust de koopknop en is kleur een van de belangrijkste motivaties om iets te kopen. Mensen willen vaak wel kleur zien maar kiezen vaak toch de belangrijke zaken de basics en de accenten in kleur.

 

FullSizeRender 11

9. Hoe kun je door geluid waarde toe voegen?

Samenvattend is dat geluid onze emoties bepaald en met de juiste inzet van achtergrond muziek ervoor zorgt dat de mensen rustiger winkelen waardoor de kans op aankopen toeneemt. Akoestiek is heel erg belangrijk voor de geluidservaring.

 

FullSizeRender 12

10. Hoe kun je met geur waarde toevoegen?

Samenvattend is dat driekwart van onze emoties wordt bepaald door emoties. Werken met geur kan op een simpele manier beginnen maar begin altijd met een lage dosering. Bij Abercrombie en Fitch winkels hanteren ze overal de zelfde geur en daardoor herkenbaar bij elke addict.

FullSizeRender 13

 

Hiermee wil ik dan ook dit blog bij afsluiten en wens jullie een vernieuwd, licht prikkelend, bewustwording en beweging in actie 2016 toe.

With Love Silvia