Hipste wijken van de wereld

AMSTERDAM NOORD IS HOT

Volgens ballinnn.com zijn dit de 10 hipste wijken van de wereld.

1. WILLIAMSBURG — NEW YORK

In het noorden van Brooklyn, New York ligt er een wijk genaamd Williamsburg. Het schijnt de Mekka van alle hipsters te zijn. Dus je mag je zelf eigenlijk geen hipster noemen als je hier geen echte hipster koffie hebt gehaald.

cb1-610x407
2. FLORENTINE — TEL AVIV

In Tel Aviv, Israel ligt in het zuidelijke gedeelte van de stad de wijk en heeft vooral jongere inwoners. De ontwikkeling van het gebied werd gestimuleerd door de aanleg van de Jaffa-Jeruzalemspoorlijn.

tumblr_lkzw3wfdjX1qidvzwo1_1280-610x406

3. AMSTERDAM-NOORD – AMSTERDAM

Amsterdam Noord werd vroeger meer gezien als een stukje van Zaandam dan het noordelijke gedeelte van Amsterdam. De buurt was een plek waar hippe mensen niet dood gevonden wilden worden, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen. Met de komst van  gebouwen zoals het EYE, de transformatie van het oude Shell gebouw naar het epicentrum van electronic dance music, het industriële NDSM werf en alle bedrijvigheid en horeca die daar om heen is ontstaan is Amsterdam Noord onlangs zelfs door de NY Times uitgeroepen tot één van de allerhipste plekken ter wereld.

pont-noord-oost-610x305

4. VESTERBRO — KOPENHAGEN

Deze stad stond voorheen voornamelijk bekend om alle problemen in de wijk door drugsoverlast en prostitutie, maar tegenwoordig is Vesterbro, een buurt in de Deense hoofdstad Kopenhagen, verder uitgebreid en vernieuwd en wordt het (waarschijnlijk vanwege het drugsgebruik en de prostitutie) overspoeld met hipsters.

vesterbro-rad-distortion-4-610x406

5. FITZROY — MELBOURNE

Fitzroy was ooit een echte arbeiders buurt net zoals de Jordaan in Amsterdam. De wijk is echter volledig getransformeerd tot een wijk waar mensen heel graag willen wonen.

Melb_Fitzroy_StreetCarMan-610x408

6. SÖDERMALM — STOCKHOLM

Ooit een volksbuurt en net zoals Fitzroy een gebied waar veel arbeiders gevestigd waren, maar tegenwoordig wordt deze wijk beschouwd als dè thuisbasis van de hipsters. Nu staan mensen in de rij voor een woning in deze buurt.

8815945200_fb11518190_z-610x406
7. SHOREDITCH — LONDEN

Shoreditch is de plek waar niemand minder dan Banksy is begonnen met zijn street art. De straten staan vol met graffiti en streetart van de grootste artiesten ter wereld en er is ontzettend veel creativiteit in de gehele buurt. Net zoals de rest van de hippe buurten hierboven, was dit eerst een arbeiders buurt, maar is het vanwege de toestroom van creatievelingen uitgegroeid tot een hippe wijk in London.

shoreditch1-610x406

8. TIONG BAHRU — SINGAPORE

Ooit was Tion Barhu een gedeelte van Singapore waar rijke zakenmannen hun minnaressen verstopten. Tegenwoordig zitten er waarschijnlijk nog steeds een groot aantal minaressen verstopt, maar zijn er naast side chicks allerlei fijne eetgelegenheden, te dure koffiebars en hippe winkels. Perfect voor hipsters from all around the world.

tiong-bahru-bakery-interior-610x404

9. MALASAÑA — MADRID

Malasaña is een van de drukste buurten van Madrid en barst van de creativiteit. Creativiteit is één van de belangrijkste pijlers voor hippe buurten en Malasaña slaagt daar met vlag en wimpel in. Het is een toevluchtsoord voor de fixies, baarden en andere dingen die hipsters interessant vinden.

29_08_2010_corredera-alta_malasana_madrid-610x401

10. KREUZBERG – BERLIJN

Berlijn is op zichzelf al één van de hipste steden van de wereld. De industriele vibe die er hangt en alle creatieve bedrijvigheid die daar aanwezig is maakt het samen met het feit dat je er 24 uur lang kan feesten een walhalla voor alle hipsters ter wereld. De wijk Kreuzberg ligt net ten zuiden van de wijk Mitte in Berlijn. De woningen in deze wijk worden steeds duurder en sommige woningen zijn bijna niet meer te betalen, totdat het te duur wordt en alle hipsters weer een ander wijkje zoeken om hip te maken.

berlin-kreuzberg-graffiti7-610x406

Er zijn veel wijken in mooie steden die wat hipper zijn dan andere wijken. Wat vaak gebeurt is dat oude vervallen wijken aantrekkelijk worden voor jonge creatieve mensen omdat het goedkoper is om je daar te vestigen. Deze creatieve mensen maken deze wijken onbewust veel interessanter vanwege de creatieve bedrijvigheid die daar ontstaat en al gauw wordt er een bepaalde sfeer gecreëerd die het aantrekkelijk maakt voor nog meer jongeren om zich daar dan ook te vestigen. Het is een proces wat al jaren bestaat en is voorgekomen in vervallen wijken in Oost Berlijn, New York, London, maar ook bijvoorbeeld in onze eigen hoofdstad Amsterdam.

Persoonlijke ervaringen heb ik met Loetje aan het IJ  en PLLEK met een geweldig uitzicht , maar wacht met smart op restaurant SMAAQT in de Van de Pekstraat dat medio Maart open zal gaan.

 

DSC00243

Veronica schip Fotografie She is online lifestyle guide

 

NDSM

Fotografie She is online lifestyle guide

DSC00247

Geweldig uitzicht

DSC00248

Fotografie She is online lifestyle guide